Hobo en fagot

De hobo en de fagot behoren tot de houtblazers maar vormen hierin een eigen aparte groep; de dubbelriet instrumenten. De dubbelrietinstrumenten laten de lucht trillen door adem tussen twee op elkaar gebonden riet-bladen te blazen. Misschien kun je beter zeggen: door lucht te persen. Het kost namelijk nogal wat ademdruk om op dit soort instrumenten te blazen. Dit maakt dat een hobo of fagot geen instrumenten zijn om op heel jonge leeftijd (jonger dan 9 jaar) mee te beginnen.

De klank van de hobo draagt zeer ver. Vanwege zijn relatief stabiele en indringende toon wordt de hobo gebruikt om de toon te blazen waarmee afgestemd wordt en is het een geliefd instrument voor solo’s. Je ziet een hobo het meest in symfonie- en harmonieorkesten en klassieke ensembles, maar je kunt er alle stijlen muziek op spelen, dus ook pop en jazz.

De moderne fagot is in staande positie iets minder dan anderhalve meter hoog en bestaat uit een ‘dubbelgevouwen’ buis, die vanaf het mondstuk eerst helemaal naar beneden loopt, om daar met een bocht van bijna 180 graden in een rechte lijn uit te lopen naar de top. Was de buis niet gevouwen, dan zou de fagot ruim tweeënhalve meter lang zijn. In verreweg de meeste klassieke muziek vervult de fagot de rol van tenor of bas. Met de eigen specifieke klankkleur is de fagot onmisbaar in het orkest.

De individuele opleiding wordt verzorgd met een aan de leerling aangepaste lesmethode. Dit bespreek je samen met je docent. De lessen duren 30 minuten en er worden 36 tot 40 lessen per jaar gegeven. Wil je af en toe een langere les (bijvoorbeeld 45 of 60 minuten), dan kun je dat bespreken met je docent.

LEEFTIJD VANAF: 8 jaar
PROEFLES: Gratis
LESDUUR: 30 minuten (45 of 60 minuten les is ook mogelijk)
AANTAL LESSEN PER JAAR: 36 tot 40 lessen
LESDAGEN: Vrijdag
TARIEF 30 MINUTEN TOT 18 JAAR: € 20,00
TARIEF 30 MINUTEN TOT 21 JAAR: € 23,50
TARIEF 30 MINUTEN OUDER DAN 21 JAAR: € 28,45
CONTRIBUTIE: vanaf € 13,00 per maand (zie pagina lidmaatschap)
CONTACT MUZIEKSCHOOL: muziekschool@crescendobaarn.nl
DOCENT: Vacature

Wij zijn op zoek naar een docent/docente.

Heeft u interesse? neem dan contact met ons op via muziekschool@crescendobaarn.nl