Jazzband

Sinds 2014 jaar is er bij Crescendo een Jazz workshop. De leden vertellen zelf over deze activiteit.

Wij spelen met zo’n 10 deelnemers op beginners- tot gemiddeld niveau Jazz standards. Twee keer in de maand spelen we met een muzikaal begeleider.
Ons doel is leren, verkennen, optreden en plezier maken met elkaar. Sinds kort spelen we samen met de zangeres Tamar Aprahamian. Zij heeft een mooie stem en lekkere swing. Wij scholen ons steeds verder, we reizen steeds verder. Paul Grob begeleidt ons tijdens deze reis. Twee keer per maand, de eerste en derde zaterdagochtend is hij aan boord.

De kunst voor ons is muziek te maken. We hebben een melodie van een stuk, toonsoort, akkoorden en akkoordenprogressies. Het is de kunst om hiermee met onze eigen vaardigheid muziek te maken die ooit ergens begon met een melodie. Omdat we allemaal enthousiaste beginners zijn en ook blijven maken we soms muziek die bijzonder de moeite waard is en soms…denken we oei…dat zat er goed naast.

Het is onze uitdaging steeds vaker muziek te maken en minder na te spelen. Geen uitgeschreven soli, maar kennis van hoe een stuk in elkaar steekt en hoe je daar je ‘eigen ding’ mee kan doen. En dat ‘eigen ding’ loopt liefst niet langs al te zeer gebaande wegen maar draagt bij voorkeur een zekere originaliteit in zich. In die zin zijn we ook een beetje vreemde, maar gewaardeerde eend in de bijt van Crescendo. Crescendo waar vooral van bladmuziek wordt gespeeld. Aan de andere kant trekt dat ons ook aan want het zoeken is belangrijker dan vinden.
Zoeken we elkaar?

REPETITIES: De eerste en de derde zaterdagochtend in de maand van 9.00-12.00 uur
CONTRIBUTIE: €36,00 per maand
CONTACTPERSOON: Roland van Loenen (jazzband@crescendobaarn.nl)
MUZIKAAL LEIDER: Paul Grob

Onderstaand filmpje geeft een leuke indruk van een repetitie van de jazzband.

Jazz

Jazz is een op improvisatie gebaseerde muziekstijl die beïnvloed is door West-Afrikaanse ritmes en ontstaan is in de Afro-Amerikaanse gemeenschap van New Orleans uit een kruisbestuiving van ragtime, blues, folk en negrospirituals.

Oorspronkelijk betekende het woord jazz een “zeer energieke dans”. De swingperiode die vanaf 1930 begon betekende een hoogtepunt in de populariteit van jazz, iets dat voornamelijk te danken was aan het feit dat jazz toen nog steeds uitsluitend dansmuziek was.

Toen jazz vanaf de jaren vijftig evolueerde naar meer experimentele muzikale vormen, en vanwege de opkomst van opwindende dansmuziek zoals rock-‘n-roll, ging de verkoop van jazzplaten sterk achteruit. De jazz is echter gebleven, en blijft zich vernieuwen.