Slagwerk

Wie wil er niet de drummer van de band zijn? Maar slagwerk is véél meer; onder slagwerk verstaat men muziekinstrumenten die door het aanslaan met hamertjes, metalen staafjes, trommelstokken enz. of door het tegen elkaar slaan tot klinken worden gebracht.

De slagwerkers spelen op alle instrumenten waar je op moet slaan om een geluid te maken. Zij spelen van alle orkestleden de meeste verschillende instrumenten.
Onder slagwerkinstrumenten wordt een verschil gemaakt tussen gestemd en ongestemd slagwerk. Gestemd slagwerk zijn instrumenten met een bepaalde toonhoogte, zoals pauken, xylofoon, marimba en klokkenspel. Op deze instrumenten kun je een melodie spelen. Ongestemd slagwerk zijn instrumenten zonder toonhoogte, zoals grote trom, triangel, bekkens, snaredrum. Op deze instrumenten kun je ritmes spelen.

Naast individuele les is ook les in groepsverband (zie SLAGWERKGROEP) mogelijk. De lessen worden verzorgd met een aan de leerling aangepaste lesmethode. In de slagwerkgroep leer je samen met andere kinderen spelenderwijs alle basisbegrippen van het bespelen van een instrument en spelen in groepsverband. De individuele lessen duren 30 minuten en er worden 36 tot 40 lessen per jaar gegeven. 


LEEFTIJD VANAF: 7 jaar
PROEFLES: Gratis
LESSEN: In groepsverband geen extra leskosten (zie slagwerkgroep) of individuele lessen in overleg
CONTRIBUTIE: € 21,50 per maand
CONTACT MUZIEKSCHOOL: muziekschool@crescendobaarn.nl
DOCENT: Jaap Firet

Jaap Firet

Jaap Firet werd geboren op 16 maart 1988. Hij groeide op in De Bilt in een muzikale omgeving waar zijn passie voor muziek is ontstaan. Een muziekdocente als moeder, een zingende vader, musicerende zussen, een lidmaatschap bij de Koninklijke Biltse Harmonie, alles heeft bijgedragen aan hoe hij nu tegen muziek aan kijkt. Na de middelbare school heeft Jaap Art of Sound gestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, met als specialisatie Producing. Binnen deze opleiding heeft hij geleerd over studiowerk, mixage, live sound engineering, recording techniek, maar is hij ook muziektheoretisch opgeleid. Ook het bijvak Jazz drums werd met plezier beoefend. Na het afstuderen is Jaap veel drum- en slagwerk les gaan geven bij muziekverenigingen in de regio en na een opleiding basis directie bij de Bond van Orkest dirigenten en instructeurs is hij ook slagwerkgroepen gaan dirigeren.

Momenteel dirigeert hij o.a. de slagwerkgroep ORVEO in Loenen aan de Vecht, verzorgt hij de slagwerk opleidingen van de Koninklijke Biltse Harmonie en muziekvereniging de Vriendenkring in Westbroek.

Sinds 2018 dirigeert Jaap ook de slagwerkgroep van muziekvereniging Crescendo uit Baarn.